Méhtermények, avagy miket termelnek a méhek - Nagy Vitamin

Méhtermények, avagy miket termelnek a méhek

Gondoltad volna, hogy a méhek több anyagot is előállítanak, pontosan 4-et. Természetesen a mézet, a méhviaszt, továbbá a méhpempőt, illetve a propoliszt.

A nevek ismerősen hangozhatnak, de vajon tudod-e hogyan is készülnek ezek az anyagok.

Kezdjük a mézzel, mely mára már mindenki számára közismert táplálék, melyet köztudottan a méhek állítanak elő. Egyik összetevője a nektár, ami egy édes, vizes folyadék, amit a virágok választanak ki. A méhek pedig a szájukban összegyűjtik, majd a méhkaptárban tárolják. Másik alapanyaga a virágpor, ezt a méhek lábain és testük szőrzetén ragad meg, amikor a virágokon járnak, így egy speciális "kosárban", a hátsó lábakon hozzák be a kaptárba. Itt az összetevőket összekeverik, majd addig szellőztetik a szárnyaikkal, ameddig a víztartalma lecsökken, és eléri a méz megfelelő állagát.

A méhviaszt a méhek a mirigyeikből termelik, mellyel a kaptárt szerkezetét építik, mint például a méhsejtek falait. Ez egy alacsony olvadáspontú viaszos szerkezetű anyag, mely antibakteriális hatással rendelkezik, biztosítva ezzel a betegségek elleni védelmet.

A méhpempőt, vagy másnéven királynői gélt, a dolgozó méhek állítják elő váladékukból, mellyel a királynőt etetik egész életében, ennek a szernek nagyban hozzájárul a királynő méretéhez, peterakó képességéhez és hosszú élettartamához. Ezenkívül a dolgozók,  fiatal lárvákat táplálják ezzel a fehérjében gazdag váladékkal.

Végül, de nem utolsó sorban térjünk rá a propoliszra. Egyre jobban terjednek a propolisz jó tulajdonságai, ezáltal mára egyre szélesebb körben fogyasztják, na de honnan is származik. A méhek ezt növények gyantáiból, nektárból, viaszokból és más méhészeti anyagokból állítják elő, melyeket összegyűjtenek és a kaptárba szállítanak. Ott pedig váladékukkal összekeverve elkészül a propolisz. Ami természetes módon antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít a kaptárban a fertőzések elleni védekezésben, illetve a belső környezet kiegyensúlyozásában.

Most már látjuk mennyire is összetett egy méh család működése és mennyi munkát végeznek a kaptárban nap mint nap, melyek elengedhetetlenek a fennmaradásukhoz.