Méhek eltűnnének a Földről, mi történne? - Nagy Vitamin

Méhek eltűnnének a Földről, mi történne?

A méhek beporzásának hála, a méztermelésen kívül,  képesek vagyunk megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot termelni az emberiség számára, nélkülük ez lehetetlen lenne, ugyanis a globális élelmiszertermelés 70%-a függ a méhektől, ami miatt a méhészkedés egy rendkívül felelősségteljes szakma.

De mégis mi történne, ha örökre eltűnnének a méhek, ennek járunk ma utánna.

Ez a változás egyértelműen hosszú távú hatásokkal járna az ökoszisztémára és az emberiség életére nézve.

Mindössze egy héttel az után hogy az összes méh eltűnne a földről csökkenne a növények virágzása, a hiányos beporzás miatt. A kisebb méretű gazdaságok, amelyek függenek a méhek beporzó tevékenységtől észrevenné a termelés csökkenését.

Egy hónap ez után az élelmiszertermelésben megmutatkozna egy jelentősebb mennyiségi és minőségi hiány. Emellett a takarmányban is hiányosságok alakulnának ki, ami az állati fajokat is érintené.

Fél évvel később az élelmiszerellátás válságba kerülne, csökkenne a kínálat, ami miatt az árak az égekbe szöknének. A vadon élő állatok táplálékhiánnyal és a fajok csökkenésével néznének szembe, mivel elvesztenék a természetes táplálékforrásaikat. Az ökoszisztéma fokozatosan instabillá válna, ahogy egyre több növény és állatfaj eltűnne, a beporzás és a táplálékhiány miatt.

Egy év után az élelmiszerhiány súlyossá válna, ami globálisan kihatna az éhínség és az alultápláltság problémájára. Az emberi táplálkozás és egészségügy komoly veszélybe kerülne a termelés visszaesése miatt. További növény- és állatfajok tűnnének el vagy szenvednének a beporzás hiányától hatalmas veszteségeket, ami az egyensúly felborulásához vezetne.

5-10 év múltán a Föld globális ökoszisztémája jelentősen megváltozna, sok területen teljesen kihalhatnának vagy megváltoznának egyes élőlények. A természeti katasztrófák és az éghajlatváltozások jelentősen súlyosbodhatnának, mivel az ökoszisztémák instabilak lennének és nem lennének képesek megfelelően működni.

Ezek a változások komoly hatással lennének az emberiség életére és túlélésére is. Az élelmiszerellátás és az ökoszisztémák egyensúlyának elvesztése komoly fenyegetést jelentene a Föld élővilágára és az emberiségre egyaránt.

A méhek eltűnés már elkezdődött, tehát fontos hogy aktívan támogassuk és védjük a méheket, mert a méhek az élet forrása.