Méhek táplálékai, avagy mit esznek a méhek - Nagy Vitamin

Méhek táplálékai, avagy mit esznek a méhek

A méheknek három táplálékforrásra van szükségük, mindegyiket növényekből nyerik, ámbár nem ugyanarra használják fel őket. Begyűjtés, előállítás és még a raktározás is az ő feladatuk, az egyetlen céljuk pedig: hogy fenntartsák a kolóniát.

Na de vajon mit is esznek a méhek pontosan?

Biztosan előfordult  már veled is, hogy találkoztál egy-egy a gyümölcsödnél, üdítődnél vagy bármilyen cukros ételed körül repkedő méhvel. Kétségtelen, a méhek vonzódnak a cukros ételekhez, de nem ez a fő táplálékuk – csupán édesek ezek is, mint amivel valójában táplálkoznak.

A fentiekben már említve lett, hogy  három alapvető táplálékforrásuk van:

- nektár

- pollen

- méz

A nektár (cukor és víz folyékony oldata) és a méz gyakorlatilag a méhek szénhidrát forrásai. Ezek energiával töltik el őket a természetes életfolyamataik ellátásához: mint a repülés, kaptár építése, szaporodás, élőhely biztosítása stb.

A nektárt és a virágport a dolgozók gyűjtik be, közülük is az idősebbek. A virágport lábukon gyűjtik be, a sűrű szőrzetre tapadva (ezt hívjuk kosárkának), míg a nektárt a mézgyomorban. Amit a kaptár lakói nem fogyasztanak el, azt aznap fel is dolgozzák, raktároznak arra az időre, amikor nem juthatnak elég élelemhez. Vízre is szükségük van, hiszen az elraktározott méznek tartania kell a víztartalmát, amely iránt ők a felelősek. A fiatal egyedek nevelésének szempontjából is fontos, mézgyomrukban gyűjtik nekik is a vizet.

Az elegendő mennyiségű táplálékkal a dolgozók több kilométert is képesek repülni. Jellemzően a kaptár 1-2 km-es körzetében gyűjtenek.

Jó, de mivel táplálkoznak télen?

A kaptárban elraktározott mézet felhasználva vészeli át a család a hideg téli napokat. A királynőt úgy tartják melegen, hogy köre gyűlnek és a szárnyaik rebegtetésével hőt termelnek.

Hogy mennyi mézre van szükségük ilyenkor?

Ez nagyban függ az időjárástól, a kaptár védettségétől, hőmérséklettől.

Ideális esetben nincsen szükség emberi beavatkozásra. Átlagosan egy tél alatt van, hogy 18-20 kg mézet is el fogyasztanak.