Méhészek téli munkái - Nagy Vitamin

Méhészek téli munkái

Habár a méhek télen nem dolgoznak, mi méhészek a tél beköszöntével sem pihenünk meg. Támogatjuk a méh családjainkat, illetve készülünk a következő évre különböző munkálatokkal. Tekintsünk be ma a méhészek téli életébe.

Az őszi felkészülés

Az ősz beköszöntével, a méh családokat egy központi helyre hordjuk, ahol felkészítjük őket a télre. A hideg téli hónapok előtt már nagy hangsúlyt kap a kaptárak teleltetése, mely során megfelelő módon szigeteljük a kaptárt hogy a lehető legkevesebb hideg jusson be és a meleg pedig bennt maradjon.  Továbbá a kaptárak nyílásait is  elzárjuk, hogy megvédjük a méheket a hidegtől és a nedvességtől. Ezenkívül a kaptárak környékét is tisztán kell tartani, hogy minimalizáljuk a betegség kockázatát.

Téli teendők

A méhek számára lényeges, hogy elegendő mézet és táplálékot raktározzanak a télre, ezt folyamatosan ellenőrizni és szinten kell tartani. Szükség esetén a méheknek támogatást kell nyújtani extra táplálék hozzáadásával. Folyamatosan monitorozzuk a kaptárak súlyát, mellyel nagy hangsúlyt fektetünk a családok egészségi állapotára és az esetleges betegség jeleire, melyeket a lehető leghamarabban kell diagnosztizálni és kezelni. A méhészek számára fontos, hogy tisztában legyenek a helyi időjárási viszonyokkal és azok hatásával a méhek életére, nagyban különbözhet szükséges kaptár kialakítás egy melegebb, párásabb szélvédett völgyben, mint egy szeles hidegebb dombtetőn. 

Karbantartási munkálatok

A méhészeti eszközöket télre tárolóba helyezzük, hogy megóvjuk azokat a hidegtől. A méhek számára a téli pihenőidő is fontos az erőgyűjtéshez és a tavaszi felébredéshez. A méhészek készülnek a tavaszi tevékenységekre, tervezik a kaptárok bővítését és a méhkolóniák számának növelését. A téli hónapokban végzett gondoskodásnak köszönhetően a méhek egészségesen és erőteljesen várják a tavaszt.